BULUT BİLİŞİM ÇÖZÜMLERİ

BULUT BİLİŞİM NEDİR?

Kurumsal Bakım Anlaşmaları

Şirketler veritabanlarına, yazılımlara ve donanıma internet ya da bulut üzerinden erişim sağlanıp kullanılmasıdır.  Bulut servisleri sunucular, depolama, veritabanları, ağ iletişimi, yazılım, analitik ve iş zekasını içermekle beraber işletmelerin BT çözümlerini geliştirmesine, yenilemesine ve desteklemesine olanak tanıyan hız, ölçeklenebilirlik ve esneklikte sağlamaktadır.

Bulut Bilişim Konuları:

BT altyapısını yönetme, uygulama yazılımlarını entegre etme ve pazar taleplerine uygun davranmak için yeni yetenekler ve işlevler geliştirme sorumludur. Bulut bilişim müşterilerine çeviklik, ölçek ve esneklik sunar. Müşteriler, yatırım yapmadan önce ihtiyaç duydukları bilişim kaynaklarına hızla erişebilir ve yalnızca kullandıkları kadarı için ödeme yapabilirler.

Bulut bilişim aşağıdaki ana özellikleri sağlar:

  • Hızlı kullanım
  • Uygulama Programlama Ara yüzü (API) bulut yazılımı ile bilgisayarların etkileşmesine izin veren. Bulut bilişim sistemleri genel olarak REST tabanlı API’leri kullanır.
  • Daha az masraflıdır, Bulut özellikle küçük ve orta ölçekli şirketler için bilgi teknolojileri altyapı masraflarını ortadan kaldırmıştır.
  • Hizmet bilgi işleme temelinde yapılan ücretlendirme şekline göre ayrıntılı kullanım seçenekler vardır.
  • Cihaz ve yer bağımsızlığı olarak sistemlere erişebilme imkânı tanır.
  • Sanallaştırma teknolojisi sunucuların ve depolama cihazlarının paylaşımının ve kullanımının artırılmasına izin vermektedir. Uygulamalar bir fiziksel sunucudan diğerine kolayca transfer edilebilmektedir.
  • Çoklu kullanıcılık kaynakların ve masrafların büyük bir kullanıcı havuzunda paylaşımına izin vermektedir, ayrıca diğer faydaları şunlardır:
  • Daha az masraflı yerlerde altyapının merkezileştirilmesi
  • Yük kapasitesinin tepe noktası
  • Sistemlerden yararlanma ve verimlilik gelişmeleri fayda artışı sağlar.

Bulut Bilişim Avantajları:

Dijital işletmelerin verilerinin patlaması, veri merkez depolamanın maliyetini gibi BT’nin yeni becerilere ve analitik araçlarına ihtiyaç duymasına neden olur. Modern bulut çözümleri, şirketlerin dijital çağın zorluklarıyla başa çıkmasına yardımcı oluyor. Kurumlar, BT altyapılarını yönetmek yerine daha hızlı ve karmaşık bir iş ortamına hızla yanıt verebiliyor. Bulut bilişim, aşağıdaki alanlar dahil olmak üzere geleneksel bilgi teknolojisine üstün bir alternatif sunuyor:

  • Maliyet; sermaye giderlerini ortadan kaldırın
  • Hız; geliştirme ve test için anında alan kullanıma açın
  • Küresel ölçek; esnek olarak ölçeklendirin
  • Üretkenlik; daha fazla iş birliği, öngörülebilir performans ve müşteri izolasyonu
  • Performans; bulut yerel iş yükleri için daha iyi fiyat/performans
  • Güvenilirlik; tüm servislerde hataya dayanıklı, ölçeklenebilir, dağıtılmış sistemler

Bilişim Türleri:

Üç Bulut Türü:

  • Genel Bulut: Genel bulutta, tüm bilişim altyapısı bulut sağlayıcının işletmesinde bulunur ve sağlayıcı, bu servisleri müşteriye İnternet üzerinden sağlar.
  • Özel Bulut: Özel bulut yalnızca bir kurum tarafından kullanılır. Kurumun tesisinde ya da bulut sağlayıcının veri merkezinde barındırılabilir. Özel bulut, en üst düzeyde güvenlik ve kontrol sağlar.
  • Hibrit Bulut: Hem genel hem de özel bulutların birleşimidir. Hibrit bulut müşterileri, genellikle iş kritik uygulama yazılımlarını daha fazla güvenlik ve kontrol için kendi sunucularında barındırır; ikincil uygulama yazılımları ise bulut sağlayıcısının sunucularında barındırılır.

Üç Ana Bulut Servisi Türü:

  • Saas: SaaS bulut sağlayıcının müşterinin uygulama yazılımlarını kendi sunucusunda barındırdığı bir yazılım dağıtım modelidir. Müşteri, bu uygulama yazılımlarına İnternet üzerinden erişir. Kendi bilişim altyapısını satın alıp yönetmek yerine SaaS müşterileri, kullandıkça öde esasına göre servis aboneliğinden yararlanır. Otomatik güncellemeler şirket içi kaynakların yükünü azaltır. Müşteriler, dalgalanan iş yüklerini desteklemek için servisleri ölçeklendirebilir, büyüdükçe daha fazla servis veya özellik ekleyebilirler. Modern bir bulut ürün seti, müşteri deneyimi, müşteri ilişkileri yönetimi, müşteri hizmetleri, kurumsal kaynak planlama, tedarik, finans yönetimi, insan sermayesi yönetimi, yetenek yönetimi, bordro, tedarik zinciri yönetimi, kurumsal planlama ve daha fazlası dahil olmak üzere her işletmenin ihtiyaç duyduğu tüm yazılımları sunar.
  • Paas: PaaS müşterilerin mevcut altyapıya yatırım yapmadan veya altyapıyı muhafaza etmeden oluşturmaya ihtiyaç duydukları geliştirici araçlarına erişmesine, mobil ve web uygulama yazılımlarını yönetmesine olanak tanır. Müşteri bu servislere web tarayıcı üzerinden erişir. Üretkenliğe yardımcı olmak amacıyla PaaS çözümleri yapay zeka (AI)sohbet robotlarıblok zincirive Internet of Things (IoT) gibi yenilikçi teknolojiler dahil olmak üzere geliştiricilerin uygulama yazılımlarına yeni olanaklar eklemesine olana tanıyan kullanıma hazır programlama bileşenlerine sahip olmalıdır. Doğru PaaS çözümleri aynı zamanda büyük veri analitiği, içerik yönetimi, veritabanı yönetimi, sistem yönetimi ve güvenlik dahil olmak üzere analistlere, son kullanıcılara ve profesyonel BT yöneticilerine yönelik çözümleri de içermelidir.
  • Iaas: IaaSmüşterilerin İnternet üzerinden altyapı servislerine istedikleri zaman erişmelerini sağlar. En önemli avantajı, abonelerin iş yüklerini bulutta çalıştırabilmeleri için bilişim, depolama ve  kapasitesi sağlayan altyapı bileşenlerini bulut sağlayıcının barındırmasıdır.

Bulut Bilişim İnovasyonu Nasıl Teşvik Eder?

Bulut sağlayıcısı, yeni olanaklar ve özellikler geliştirme sorumluluğunu üstlendiği için bulut müşterileri, BT sistemlerinde en son inovasyonlara ve gelişen teknolojilere yerleşik olarak sahip olma avantajından otomatik olarak yararlanır. Doğru bulut sağlayıcısı ile müşteriler, daha hızlı inovasyon yapmak, üretkenliği artırmak ve maliyetleri azaltmak için modern bir bulut bilişim mimarisinden yararlanabilir. Daha da iyisi, entegre bulut (SaaS, PaaS ve IaaS) mimarisi sunan bir bulut sağlayıcısı seçmek, işletmelere operasyon yerine inovasyona odaklanarak yapay zekâ (AI), sohbet robotları, blok zinciri ve Internet of Things (IoT) gibi yenilikçi teknolojilerin kullanımı dahil olmak üzere yeni uygulama yazılımları ve servisler sunma imkanı verir. Şirketler, işletmeleri hakkında tahmini iç görü edinmek ve en nihayetinde müşterilerine daha iyi sonuçlar sunmak üzere bol miktarda veriden yararlanabilir.

Bulut Güvenliği Nasıl Güven Sağlar?

BT güvenliği sağlamanın getirdiği sorunları ve maliyetleri ortadan kaldırır. En iyi bulut sağlayıcıları, küresel veri merkezi bölgelerindeki genel tasarım kapsamında her bulut güvenliği katmanına sürekli olarak yatırım yapar. Böyle birçok katmanlı güvenli bulut yaklaşımı, müşterinin işletmesinin gerektirdiği düzeyde güvenlik sunar.

Bulut İş Süreçlerini Nasıl Birbirine Bağlar?

Entegre bir bulut çözümü sayesinde kurumlar, teknoloji projelerinin maliyetlerini ve faydalarını yönetip değerlendirmek için daha donanımlı hale gelir. Bağlantısız iş süreçleri ve veri siloları ile sorun yaşayan kurumlar için bulut çözümleri, iş operasyonlarını dönüştürmenin yolunu sunuyor. İşletmeler her katmanda akıllı çözümlerle eksiksiz ve entegre bir platformuna ihtiyaç duyar.

İletişim

Adres: Esentepe Mah.
Kore Şehitleri Cad. No:38/7
Şişli/İstanbul

Tel: +90 212 217 35 35

Fax: +90 212 283 10 11

info@karyabt.com

Copyright © 2023 Karya Teknoloji ve Danışmanlık Hizmetleri AŞ. | Sitede yayınlanan yazılı ve görsel meteryalin tüm hakları saklıdır.