Bilgisayar kullanıcısı yada sitem yönetiminin izni ya da bilgisi dahilinde olmadan bilgisayarın çalışma şeklini kendi kötü çıkarları doğrultusunda değiştiren ve kendini diğer dosyaların içerisinde gizlemeye çalışan bir tür programlardır diyebiliriz.
Gerçek bir virüs ile bilgisayar virüsü arasında benzerlikler vardır. Örneğin nasıl ki Grip virüsü, iki kişi yada canlı arasında etkileşimle çoğalır ve bulaşırsa, Bilgisayar virüsleri de aynı şekilde biyolojik virüsler gibi hareket eder.
Beklenmeyen ve istenmeyen olaylara neden oabilirler. Virüs yazılımları, diğer yazılımlardan farklı olarak kötü niyetli, zarar vermek amacı taşırlar. Virüsler kendilerini kopyalayabilme, dosyalara sıçrayabilme ve amaçları doğrultusunda dosya silebilme, dosya içeriklerini yine amaçları doğrultusunda değiştirip çalışamaz duruma getirebilme özelliğine sahiptirler. Bütün bunları kullanıcının haberi olmaksızın ve hiçbir komuta gerek görmeksizin yapabilirler.
Birçok virüs zararlıdır ve verileri yok edebilir, sistem kaynaklarını yavaşlatabilir ve tuş vuruşlarını kaydedebilir. Bilgisayar virüslerinin çoğu, Microsoft Windows çalıştıran sistemleri hedef alır. Öte yandan Mac’ler, virüs korumalı süper makineler olarak tanınmaktadır. Gerçekte, Mac’ler doğası gereği daha güvenli değildir. Dünyada Mac kullanıcılarından daha fazla Windows kullanıcısı var ve siber suçlular, işletim sistemi (OS) için en fazla potansiyel kurbanla virüs yazmayı seçiyorlar.
Aslında virüsler ve kötü amaçlı yazılımların tümü virüs olarak bilinse de aynı değillerdir. Ancakhem kötü amaçlı yazılımlar hemde virsler bilgisayarlarımız için tehlikelidir diyebiliriz. Bu nedenle hepsi için önlem almak gerekir.
Solucanlar virüs değildir, ama bazen virüslerle birbirinin yerine kullanıldığı görülür. Daha da kötüsü, terimler bazen garip ve çelişkili bir kelime karmaşasında da birlikte kullanıldığı olur. İkisi beraber kullanılamaz, çünkü solucanlar ve virüsler, birbirine benzer ancak farklı iki tehditler içerirler. Daha önce de belirtildiği gibi, bir virüsün çoğalması için bir ana sisteme ve bir sistemden diğerine yayılması için bir kullanıcının yapacağı bir tür eyleme ihtiyacı vardır. Bunun aksine solucanlar ise, bir ana sisteme ihtiyaç duymaz ve bir ağ ve ağa bağlı herhangi bir sistemde kullanıcı eylemi olmaksızın çağalarak sistemlere ve bilgisayarlara yayılabilirler. Solucanların asıl amacı aslında bilgisayara girecek bir kanal açmaktır. Bilgisyarını bir kale olrak düünürseniz, solucanlar o kaleye açılmış bir gediktir diyebiliriz. Bu gedikten içeri giren kötü amaçlı yazılımlar, Solucanın amacını gerçekleştirdiğini gösterir. Gizlice açılan bir tünel gibi bilgisayarınıza sizden habersiz yazılımlar aktarılmasına olanak sağlarlar.
Truva atları bazen virüs olabilirler. Truva atları kendilerini gizleyerek bilgisayarınıza sızmaya çalışan yazılımlardır. Bilgisayarınıza gizlice girmek isteler bunu yaparken de bir çeşit kötü amaçlı yazılım göndermek amacında değilmiş gibi hareket eden bir bilgisayar programıdır. Kendini gizleyerek bilgisayarınıza sızma sağlanması için bilgisayarınıza giren virüslere Truva atı diyebiliriz. Bir Truva atı, web’den indirilen zararsız bir dosya veya bir e-postaya eklenmiş bir ofis dosyası bile olabilir. Sevdiğiniz bir oyunu, bildiğiniz paylaşım sitesinden indirdiğinizde güvenliğinizden emin olmamalısınız.
Fidye yazılımları bazen virüs olabilirler. Virüsler, kurbanlarının sistemlerine veya kişisel dosyalarına erişmesini engelleyip ve bu doyalara yeniden erişim için fidye yazılımı aracılığıyla fidye ödemesini istiyorsa bu bir fidye yazılımı virüsüdür. Aslında, ilk fidye yazılımı bir virüstü. Fidye yazılımlarının bilgisayarlara sızmasında en büyük yardımcısı solucanlardır. Günümüzde çoğu fidye yazılımı, bir sistemden diğerine ve ağlar arasında kullanıcı eylemi olmaksızın yayılabilen bilgisayar solucanının bir sonucu olarak gelmektedir (örn:WannaCry).
Rootkit’ler virüs değildir. Adondan da anlaşılacağı üzerek Rootkitler, saldırganların belirli bir sisteme “kök” erişimi veya yönetici erişimi sağlamak için tasarladıkları bir yazılım paketidir. Bilinmesi gereken en önemli özellikleri de, rootkit’ler kendi kendini kopyalayamaz ve sistemlere yayılmazlar.
Yazılım hataları virüs değildir. Yazılım hatası, belirli bir yazılım programının oluşturulduğu bilgisayar kodundaki bir kusur veya hatayı ifade eder. Yazılım hataları, programların yazılım üreticisinin amacı dışında, istem dışı bir şekilde davranmasına neden olabilir. En bilinen yazılım hatası Y2K olarak bilinen ve programların yanlış tarihi göstermesine neden olandı. Bu kod hatasında programlar yalnızca 1999 yılına kadar olan tarihleri yönetebiliyordu. 1999’dan sonra yıl 1900’e geçti. Y2K hatası görünürde zararsıdı. Ancak tüketiciler için ciddi bir tehdit unsuruydu.
Antivirüsler, bilgisayar ve sistemlerin, zararlı programlardan korunması için hazırlanmış olan güvenlik yazılımıdır. Anti virüs programları genel olarak zararlı programları yakalayıp ya da bularak yok etmekle görevlidir, ancak karantinaya alarak kullanıcı tercihine göre de görev yapabilmektedirler.
Black hackerlar (Kötü amaçlı hackerlar), bilgisayar korsanları, kısacası sizden fayda saplamak isteyen kötü amaçlı siber siber suçlular yeni virüsler yaratmıyor, bunun yerine daha karmaşık, çözülmesi zor ve kazançlı tehditler için çalışıyorlar. İnsanların “virüs bulaşması” olarak anladıkları ya da bahsettikleri aslında virüs bulaşması değil bir tür kötü amaçlı yazılımdır. Yani genellikle bir bilgisayar solucanından bahsediyorlardır.
Adres: Esentepe Mah.
Kore Şehitleri Cad. No:38/7
Şişli/İstanbul
Tel: +90 212 217 35 35
Fax: +90 212 283 10 11
info@karyabt.com