Veri Depolama Nedir? Araçları ve Türleri Nelerdir?

Dijital dünyada neredeyse tüm veriler bir bilgisayara veya internete aktarılıyor. Bu veriler kişisel verileri veya şirket verilerini içerebilir. Kurumsal verilerin saklanması özellikle önemlidir. Bilgilerin çalınmasını veya kaybolmasını önlemek için verilerin düzenli olarak saklanması gerekir. Veri depolama sistemleri, ihtiyaç duyulduğunda bu verileri depolamak, alan tükendiğinde ise ek depolama sağlamak veya korumak amacıyla geliştirilmiştir. Veri depolama sistemleri farklı araçlarla sağlanabilir. Bu içeriğimizde sizlere veri depolamanın ne olduğunu, araçlarını ve veri depolama türlerini anlatacağız.

VERİ DEPOLAMA NEDİR?

Bu sistemler genellikle şirket bilgilerini depolamak ve bu bilgilere daha sonra kolayca erişmek için geliştirilir. Veri depolama, kişisel veya kurumsal verilerin saklanmasını, saklanmasını ve sınıflandırılmasını sağlar. Saklanacak verinin boyutuna bağlı olarak farklı veri depolama araçları mevcuttur.

Doğrudan Bağlı Depolama (DAS – Direct Attached Storage)

Doğrudan bir bilgisayara bağlanabilen her türlü depolama cihazını içerir. DAS, yalnızca bilgisayar aracılığıyla erişilebilen, ancak uygun fiyatlı ve erişimi kolay cihazlardan oluşur. Nispeten küçük ölçekli kayıtları tutmak için tartışmasız daha uygundur. Bu aynı zamanda yedekleme dosyalarınızı barındırmanın ücretsiz bir yoludur. Cihazlar arası veri aktarımında da tercihli olarak kullanılabiliyor; özellikle son dönemde SSD teknolojisinin gelişmesiyle birlikte harici diskler daha güçlü ve daha hızlı hale geldi.

Ağa Bağlı  Depolama (NAS – Network Attached Storage)
NAS birimleri RAM, CPU ve işletim sistemi tarafından desteklendiğinden erişim isteklerini yönetebilirler; bu da birden fazla kişinin aynı anda ağa bağlanabileceği ve izin kısıtlamaları dahilinde verilere erişebileceği anlamına gelir. NAS mimarisi, kurulum kolaylığı nedeniyle birçok kuruluş tarafından tercih edilmektedir. Sağladıkları yüksek erişilebilirlik nedeniyle veri depolamanın yanı sıra yerel dosya paylaşımı ve dolaşımı amacıyla da kullanılabilirler.
Depolama Alan Ağı ( SAN – Storage Area Network)

SAN’lar daha karmaşık şirket içi veri yönetimi mimarilerini etkili bir şekilde bir araya getirebilir. SAN’ların en büyük püf noktası, LAN ve WAN’ı atlayan kanallar üzerinde veri yolları oluşturmaktır. Bir yönetim katmanına sahip oldukları için yapılandırılabilirler. Sunucudan sunucuya, depolamadan sunucuya ve depolamadan depolamaya bağlantılar kurabilirler. 

Biraz daha açık hale getirmek için bir örnek olarak, veri analiziyle ilgili iş yüklerini çalıştıran sunucular ile saf verileri tutan (işlenmiş verileri barındıran) sunucular arasında düşük gecikmeli bir hat oluşturabilirsiniz. SAN’ın bu yapılandırması aynı zamanda LAN ve WAN’daki darboğazları ve gecikmeleri de önler.

 

Yazılım tanımlı depolama (SDS)

NAS ve SAN depolama sistemleri belirli yazılımların kullanımını gerektirirken, SDS herhangi bir lisansla çalışmanıza olanak sağlar. SDS’nin başlıca faydaları şunlardır:

Ölçeklenebilir. Herhangi bir bilgiyi istediğiniz şekilde işleyecek şekilde donanımınızı yeniden yapılandırabilirsiniz. Ayrıca API’ler aracılığıyla ağ ve uygulama erişimini de düzenleyebilirsiniz.
Ekonomik – Altyapınızla uyumlu başka bir NAS cihazı satın almak yerine mevcut cihazınızı yeniden dağıtabilir, ölçeklenebilirlik sayesinde maliyetleri düşürebilir ve daha ekonomik hale getirebilirsiniz.

Hiper Bütünleşik Depolama (HCS – Hiper Bütünleşik Depolama)

Hiper yakınsama derken yeni bir terimden bahsetmemiz gerekiyor. düğüm. HCS ile sanallaştırma, tüm kaynaklarınızı düğümlere bölerek daha karmaşık görünebilecek veya daha fazla uzmanlık gerektirebilecek entegre bir sistem oluşturmanıza olanak tanır, ancak gerektiğinde süreci basitleştirir. Hiper bütünleşik sistemlerin en büyük yararı, donanım birleştirme yoluyla sermaye maliyetlerini dengeleme yeteneğidir. Hiper yakınsanmış depolama mimarisi kullanarak ve eski sunucularınızdan bazılarını sanallaştırarak bakım maliyetlerini önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Hiper birleşik sistemler ayrıca WAN maliyetlerini de azaltan dosya aktarım çözümleri sağlar.

Bulut depolama

Amazon, Google, Microsoft ve diğer büyük şirketlerin hizmetleri de dahil olmak üzere bulut depolama, verilerinizi yerinde saklamadığınız varsayımına dayanmaktadır. Yukarıda açıklanan sistemleri kullanmak yerine küresel şirketlerin tescilli teknolojisinden yararlanacaksınız. Bulut depolama bir SAAS projesi olduğundan her zaman uygun maliyetlidir. Aynı zamanda istediğiniz kadar depolama alanı harcayın. Bu, ölçeklenebilirliğin sınırsız olduğu anlamına gelir.

Hyperconverged Storage

Pentest nedir? Penetrasyon ve Sızma Testi Nasıl Yapılır?

İletişim

Adres: Esentepe Mah.
Kore Şehitleri Cad. No:38/7
Şişli/İstanbul

Tel: +90 212 217 35 35

Fax: +90 212 283 10 11

info@karyabt.com

Copyright © 2023 Karya Teknoloji ve Danışmanlık Hizmetleri AŞ. | Sitede yayınlanan yazılı ve görsel meteryalin tüm hakları saklıdır.