Veri Depolama Nedir?
Bilgisayardaki verilerin bulunduğu alanlara verilen isimdir. Türkçe dilinde saklama olarak adlandırılır. Bilgisayar sistemlerinde genellikle iki farklı tip depolama cihazı (Storage Device) bulunur. Bu cihazlarda depolama üniteleri bulunmadığı takdirde, sistem verilerinin kaydedilebileceği bir alan bulamayacağından çalışması mümkün olmaz.
Bahsettiğimiz bu iki kayıt sisteminin biri bilgisayarın kendi donanımında bulunan harddisk ve dışardan harici olarak takılan usb portlardan erişim sağlayan usb bellek, harici disk vb. cihazlardır. Bir diğer veri depolama araçlarıysa RAM ve benzeri, bizim isteğimizin dışında fakat bilgisayarın çalışması için gerekli olan asıl verilerin depolanarak saklandığı araçlardır. Her iki tip depolama aracı da bilgisayarın randımanlı şekilde çalışması ve verilerin işlenmesi için ayrılmaz parçaların arasında yer alır.
Artık yavaş yavaş piyasadan silinmeye başlasa dahi mekanik depolama cihazları bugün için bilgisayarlarımızda kullandığımız depolama cihazlarının başını çekmektedir. Bilgisayarlarımız içerisinde kullandığımız başlıca depolama cihazları;
Blu-Ray
CD- ROM disk
CD-R
CD-RW disk
DVD-R
DVD-RW, ve DVD+RW disklerdir.
Mekanik disklerin ve optik disklerin her geçen gün dişli birer rakibine dönüşen flash depolama sürücüleri hem çok daha kullanışlı hem de daha ucuz depolama aygıtlarıdır. Flash depolama aygıtlarına şu örnekleri sunabiliriz.
-Jump Bellek veya Flash Bellek
-Hafıza Kartı
-Memory stick
-SSD
Tüm bu depolama tipinin yanı sıra günümüzün yükselen teknolojisiyle birlikte geliştirilen online depolama (bulut) depolamanın yeni nesil tipidir. Verilerin tümü aynı anda ulaşılabilirliğe sahip web sunucuları üzerinde barındırılır.
Depolama ihtiyaçlarına paralel olarak veri saklama teknolojileri de gelişmeye devam etmektedir.
DAS (direct attached storage),
NAS (network attached storage) ve
SAN (storage are network) sistemleri yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır
Verinin saklanacak cihaz ile depolama yapan cihazların birbirlerine direkt olarak bağlı oldukları sistem çözümleridir. DAS kendisine bağlanan, depolama birimini kendi yerel (lokal) diski olarak görür ve buna göre işlemlerini gerçekleştirir.
Ağ üzerindeki cihazların erişilebildiği, gönderilen veriyi depolayan ve bu gibi verilere erişimi olanak veren, içerisinde gömülü bir işletim sistemi bulunan ve klasik sunucu sistemlerindek bulunan client/server ilişkisini esasına dayanarak çalışan sistemlerdir. İhtiyaçlara göre, NAS cihazlarının kapasitesi ihtiyaç doğrultusunda istenirse ek diskler ile boyutları arttırılabilir
NAS cihazlarında işletim sisteminin istemci tarafı olmadığı için gelen saldırılara karşı daha güvenlidir, bu dosya sunucularında da böyledir.
Dosya sunucusu (file server) yerine NAS cihazlarının kullanılmasının nedeni güvenliktir.
Depolama birimlerinin paylaşımda olduğu yüksek hızlı ağlardırdır. LAN veya WAN üzerinde çalışan depolama cihazları, SAN teknolojisi sayesinde bütün ağ tarafından kullanılabilir. İhtiyaç olduğu takdirde yeni depolama cihazları ağa eklenerek, ağdaki depolama alanı arttırılarak, ağdaki kullanıcıların hizmetine sunulur.
Bir masaüstü veya dizüstü bilgisayara takılan türe benzer sabit sürücülerdir. Aradaki fark bilgisayara takılabilir veya çıkarılabilir ve ana bilgisayardan ayrı tutulabilir olmalarıdır. Çok miktarda verinin yerel yedeklenmesi için çok iyi bir seçenektir. GB başına en ucuz depolama seçeneğidir. Dikkatli kullanıldığında güvenilir bir yöntemdir.
SSD sürücüler, geleneksel mekanik/manyetik sabit sürücülere benzer yapıda çalışmakta. Dâhili olarak, tamamen farklıdırlar. Hareketli parçaları veya dönen plakaları yoktur. Veri depolama için yalnızca yarı iletkenlere ve elektronik cihazlar vardır ve bu da onu geleneksel manyetiklerden daha güvenilir ve sağlam hale getiriyor. Ayrıca hareketli parça olmaması, geleneksel sabit sürücülerden daha az güç kullandıkları ve çok daha hızlı oldukları anlamına gelmektedir
Geleneksel manyetik sabit sürücülerden daha sağlam ve güvenilirlerdir. Son derece portatifler fakat Geleneksel sabit sürücülerle karşılaştırıldığında hala nispeten pahalıdır. Depolama alanı genellikle geleneksel manyetik sabit sürücülerden daha azdır.
Boyut ve kapasite bakımından çok daha küçük olması dışında SSD sürücülerine benzer. Hareketli parçaları yoktur, bu da onları oldukça sağlam yapar. Son derece portatiftirler ve bir anahtarlığa sığabilirler. Hareket halindeyken yanınızda getirilmesi gereken az miktarda veriyi yedeklemek için idealdir. En taşınabilir depolama seçeneğidir. GB başına nispeten pahalıdır, bu nedenle yalnızca az miktarda veri yedeklemek için kullanılabilir,
Verileri okuma ve yazmanın özel bir ışık sistemiyle gerçekleştirildiği optik depolama birimleridir. Bunları okuyan araçlara optik sürücüler denir. CD’ler ve DVD’ler, şarkı, film, medya veya yazılım listesini saklamak veya disk başına çok düşük maliyet nedeniyle bir arkadaşınıza vermek için idealdir. Daha kısa ömürleri, küçük depolama alanları, daha yavaş okuma ve yazma hızları nedeniyle yedeklemeler için iyi depolama seçenekleri oluşturmazlar.
Bulut Depolama; birçok alandaki verinin (fotoğraf, pdf, video vs.) sanal ortamda muhafaza edildiği bir alandır. Bulut depolamaya eklenen veriler 3. Kişiler tarafından kesinlikle paylaşılamaz. Bulut sistemleri Amazon, Google ve Microsoft gibi önemli şirketlerden de hizmet alınmaktadır. Bulut depolama özellikle artan fotoğraf, veri, video, dosya gibi ihtiyaçların sanal ortamda muhafaza edilmesi için büyük bir ihtiyacı karşılayan sistemlerdir. Telefon ve bilgisayarların depolama alanları yeterli gelmediğinde ya da daha kalıcı bir çözüm arandığında bulut depolama sistemlerine başvurulabilir. Bulut depolama sistemleri, birçok alanda hizmet veren sistemlerdir.
Hırsızlık, sel, yangın vb. olaylardan ve felaketlerden etkilenmez. Geleneksel harici sabit disklerden daha pahalıdır. Genellikle sürekli bir abonelik gerektirir. Bulut depolama alanına erişmek için İnternet bağlantısı gerekir. Diğer yerel yedeklemelerden daha yavaş olabilmektedir.
SAN NAS DİSK FİYATLARI HAKKINDA BİLGİ ALMAK İÇİN ARAYINIZ.
Adres: Esentepe Mah.
Kore Şehitleri Cad. No:38/7
Şişli/İstanbul
Tel: +90 212 217 35 35
Fax: +90 212 283 10 11
info@karyabt.com